Forord
Vi ser at det har kommet til en del nye fjes på banen i det siste som er interessert i 1:8 track og vi ønsker derfor å dele erfaringene vi har gjort oss opp gjennom de årene vi har kjørt.

Vi ser veldig ofte, spesielt hos nye førere, at de har helt feil fokus i forhold til hva som egentlig er viktig for at de skal kjøre bedre og fortere på banen. Her må vi også understreke at dette gjelder alle klasser og ikke bare 1:8 Track.

Ting Tar Tid
Det første du må slå deg til ro med, er at det tar tid å bli god! Tenk på at de beste i Skandinavia typisk har drevet på aktivt i 10-20-30 år! Det tar tid å ta igjen dette forspranget! Så det er viktig å se aller mest på dine egne prestasjoner, og at du sakte men sikkert blir bedre. Fra løp til løp, og fra sesong til sesong. Ikke bli stresset over at de gamle ringrevene har mye bedre rundetider til å begynne med. Dessuten er de nå engang slik at alle kan ikke vinne hver gang. Og noen når ikke helt opp til toppen. Så det er viktig å være fornøyd så lenge du "fortsetter å slå deg selv", og kos deg med å fighte med de som er på ditt nivå til envher tid. Det er jo tett og fair fighting som er det aller morsomste og spennende med RC racing! Prøv å ha det gøy!

Motbakke
Alle har litt motgang av og til, det må du også regne med å få. Men ikke gi opp, og ikke selg alt utstyret i frustrasjon! Det koster deg mange ganger så mye å kjøpe alt på nytt når du har fått motivasjonen tilbake. Er du litt lei, ta en pause - og bli med og kjør igjen når lysten er tilbake. Dette er nemlig en "basille" du ikke blir kvitt så lett! :-) Og vær ikke redd for å spørre om hjelp! Vi nordmenn er ikke så flinke til å tilby hjelp, men hjelper mer enn gjerne når vi blir spurt!

Hvillken bil bør jeg velge?
Det finnes i dag ingen dårlige valg lenger, med mindre du går for en billig og ukurant Taiwan kopi. Alle de kjente merkene lager knallgode biler, det du derimot bør tenke på er om det er delesupport lokalt. Og om noen andre i nærheten kjører samme bil - man kan da hjelpe hverandre med deler og oppsett av chassis. Merker som selges i Norge er:
RC Land - Shepherd
Antrade - X-Ray

Må jeg ha det nyeste nye til enhver tid?
Svaret er abolutt nei! Grunnkonstruksjonen har vært uendret et par tiår nå, det er bare ørsmå raffineringer det er snakk om. Lars Haugen og Adrian Berntsen kjører den splitter nye X-Ray RX8 og har kjørt sine første løp med denne. Erfaringene med bilen er gode og vi ser at tidene på banen er meget gode. Lars har kjørt samme oppsett i Spydeberg, Hverven, Kodal og Trollhättan - og holdt tempo til de beste på alle banene. For moro skyld tok Lars frem sin 4 år gamle Mugen MRX-4 og kjørte akkurat like fort med denne på Hvervenbukta. Null stress! Så hvis du har en bil stående og lurer på å kjøre igjen? Ta den frem og kom deg på banen!

Oppsett av bilen - hvor viktig er det egentlig?
Lars Haugen har de siste årene kjørt mange løp på veldig forskjellige baner i Norge og Sverige (Hverven, Kodal, Spydeberg, Väst-8, Trollhättan, Staffanstorp, Örebro). På alle disse banene kjører han med samme motor, giring, dekk, karosseri, eksos og chassis-innstillinger! Eneste fokus har vært å ha en bil som er i god stand, få nok trening på banen og å ha en god taktikk for løpet. Bilen må være i skikkelig god teknisk stand, dsv: Ikke slitte drivaksler, ikke luft i demperne, ingen skjevheter, alt beveger seg lett. Flere av de beste førerne i Norden som Stig Berntsen og Martin Christensen har samme filosofi. Det er så mye grep og styring i en 1:8 bil med standard oppsett at det sjelden er nødvendig å endre på dette. Når det er godt grep i banen funker dette alltid! Bruk heller tiden på banen og fokusér på dekkslitasje, fuelforbruk og på å kjøre raskest mulig uten å gjøre feil. Det gjelder å ha så få variabler som mulig å holde styr på så sant utstyret fungerer. Og vil du endre på noe, så endre først på trimstrip, dekk eller karosseri. Det utgjør store forskjeller, og er mye enklere og raskere enn å oppnå noe tilsvarende gjennom en mekanisk endring på chassiset.

Hvor heftig motor? - Og "nybegynnerens evige forbannelse"...
Ok, la oss bare slå det fast med én gang: Den raskeste bilen på langsiden vinner sjelden løpet! En topp motor i hendene på de aller beste førerene kan kanskje gi dem et tiendedel eller to, men for oss andre vil en superrask motor gjøre at vi overkjører annenhver sving og resultatet er at vi legger igjen masse tid. I 1:12 track kommer gjerne de beste rundetiene rundt midten av heatet når den verste poweren har gitt seg. I fuelklassene ser vi at mange kjøper rådyre supertrimmede motorer til 4-6.000 kroner som de virkelig ikke trenger. Høyst sannsynlig så hadde de kjørt en raskere med en ”standard” motor til 2.000 kroner. Det finnes f.eks. en Novarossi "Hobby Cup" motor/potte/bend combo til 2.200 kroner. Perfekt å begynne med! Når du er innenfor 1/2 sekundet til de beste kan du begynne å tenke på noe hvassere.

Det smarteste du kan gjøre er å ha to like motorer som du vedlikeholder jevnlig og hvor du bytter lager og råde ved behov. Når stempel og fôring er utslitt kan du bytte disse delene og du sparer mye penger mot å kjøpe en helt ny motor. I tillegg vil du lære deg å kjenne disse motorene, og det blir enklere og rimeligere. Svein Harald har motorer fra 2001 og har power i massevis! På trening før NM på Hverven i 2010 kjørte han 12.5 med disse ”steinalder-motorene” :-)
Det er totaktsmotorer vi kjører med, og her har det egentlig ikke vært noen utvikling de siste tiårene. Det er heller nye potter som gjør at de går bedre. Og som for selve chassiset så er det viktigste at de er i god stand.

Her kan du få kjøpt motorer:
RC Land - Novarossi
Antrade - Max
MiniCar RC Team - RB

Justering av motoren
Her kan du VIRKELIG spare mye penger! Det er kjekt å ha en "temp gun" for å måle hvor varmt motoren din går. Det varierer litt fra merke til merke, og også fra motor til motor hvilken temperatur som er optimal. Samt at disse målepistolene også viser litt forskjellige tall. Så ikke heng deg alt for mye opp i dette, de er mest for å kontrollere at motoren ikke går for varmt.

Det viktigste er at du ALDRI bare setter bilen på banen en dag og begynner å kjøre! Er motoren da slilt inn for leant/magert så tar du livet av den i løpet av noen få runder! Og du får ingen forvarsel! Den går som ei kule til den ikke går lenger... Derfor skal du alltid starte "fra den rike siden". Det gjør du ved å ta toppnåla ut minst "20 minutter" før du begynner så du ser at det ryker godt, og at den høres FOR rik ut. Så varmer du opp med minst 6 runder, så begynner du å nåle deg innover til den går rent (bare "2 minutter" av gangen, deretter to runder på banen osv). Deretter lar du den stå der. Å gå utover det er bare å plage motoren helt unødig!

Kjører du en hel dag, så pass på å gjenta denne prosedyren! (Ta den litt ut, så innover igjen). Temperatur og fuktighet forandrer veldig hvor rik/mager blanding den bør ha.

Bånnjustering og clutch kan du få en av de erfarne til å vise deg, og det justerer du i pit'en. Det er vanskelig å forklare skriftlig.

Er uhellet ute, og du må bytte motor før en finale så får du nå godt igjen for det dersom du har to helt like motorer. Du tar nemlig nå med deg den "gamle" forgasseren over på den "nye" motoren, så slipper du å bruke den svært knappe tiden du har på oppvarmingen til dette!

Ta notater
Du blir aldri utlært i dette gamet, og med mindre du har klisterhjerne - så skriv opp alt du gjør. Og dine erfaringer og lærdom. Det er kjekt å kunne gå tilbake og vite hva du skal gjøre til neste gang! Samle gjerne alt i en liten notatblokk! Det er også veldig behagelig å skrive opp tidene du skal kjøre, så har du 100% kontroll på det - og slipper å stadig løpe bort til tidsskjemaet for å sjekke :-)

Riktig trening
Det handler først og fremst om å kjøre raskest i 45 minutter (A-finalen). Og det uten å gjøre feil. Klart, nå må man komme seg til finalen også da så vi trenger en rask 7 minutter (kval) og senere en 20 minutter (underfinale). For kvalifiseringene så hjelper det lite å kjøre noen raske runder hvis du havner på gresset og taper en runde i hvert kval. Fokuset må være på å kjøre så fort du klarer uten at du gjør feil. Høres banalt ut, ja. Men det er virkelig ikke mange som får til dette. For noen vil det innebære at du må gi deg selv litt mer margin og heller kjøre 1-2 tiendeler saktere pr. runde. Men med dette tempoet får du garantert et bedre kval enn om du kjører noe raskere, men med flere store feil. En feil "får du aldri hentet inn igjen". På trening kan du pushe deg selv for å få opp tempoet, men vi vil uansett anbefale at du kjører som om du skal kjøre et kval som gjelder hver gang du setter bilen på banen. Veldig mange bruker også 2-3 runder på å ”komme igang” i et kval og legger igjen 2 sekunder i starten. Disse 2 sekundene er også borte og kan ikke hentes inn igjen.

Når vi så er over på underfinaler, og senere en A-finale, så blir det enda viktigere å holde seg igang på banen.

Tap og vinn med samme sinn!
Når det ikke lykkes... Smil og vær fornøyd uansett, tenk på at de som faktisk kom videre sikkert er veldig glade for det. Neste gang er det kanskje din tur! Tilby gjerne å være mekk for en av de som gikk videre, det settes stor pris på! Eller kanskje du vil ta noen bilder og skrive en løpsrapport som du kan legge ut på nettet? Vi er en gjeng med likesinnede, og alle må bidra til et godt samhold!

En "Gentleman Driver"?
Det er noen skrevne og uskrevne regler for hvordan man skal te seg på racerbanen, og ikke minst når det er løp. Har du dette litt i bakhodet slipper du unna de verste skyllebøttene :-)

Løping på banen: Under trening, eller når du er mekk for noen: Ikke løp ut i banen før du ser at det er klart. Ingen blir imponert over halsbrekkende hopp over biler som passerer. Det skal være HELT klart før du løper ut i banen. Det er fotgjengeren som har vikeplikt, ikke bilene. Og når du setter en bil på banen, så skal du også her sette den innpå når det er klart, ikke når det kommer noen. På tilbaketuren tar du "den lange veien rundt", for ikke å forstyrre de som kjører. Ikke løp tilbake tvers over banen.

For kvalifisering så er det "hver mann for seg selv". Du kjører her kun mot klokka, og ikke mot de andre på banen. Du skal derfor ikke være til hinder for andre. Når du da blir tatt igjen av en raskere fører, skal du vike litt, slik at han kan fortsette uten å tape nevneverdig tid. Men ikke vik for tidlig eller for mye heller, da gjør du han bak usikker - og du taper også mye tid selv. Stopp aldri brått opp, det skaper farlige situasjoner. Man kan også "avtale" på plattformen om ønskelig.

I under- og hovedfinalen er det game on! Da er det kamp om plassering som gjelder, og du trenger ikke å vike med mindre du blir passert med én eller flere runder (samme regel da som i kval). Men så lenge du er på samme runde som noen gir du ikke ved dørene, selv om den som kanskje ligger bak er bedre enn deg. Det er dette som er rosinen i pølsa, å fighte om plassering! Skulle du være uheldig i et forbikjøringsforsøk, så stopp og slipp vedkommende foran deg igjen. Du kan da starte jakten på nytt.

Skulle bilen bli skadet eller vanskelig å kjøre så vis litt ekstra hensyn, og vik litt mer enn ellers. Det er kjedelig å ødelegge løpet for noen når du på mange måter er ute av dansen selv. Men prøv alltid å fullføre! Om du så må inn og mekke og knapt rekker utpå igjen, så gjør det alltid! Du kan fort vinne en plassering eller to! Og det er en proff innstilling!

Å "få heng". Det er fristende å prøve å henge på lederne når de passerer deg gjennom en lang finale. Men la dem få en sving eller to før du klemmer gassen i bånn. Ellers er det fort at du sitter i hekken på dem... og det er sjelden særlig populært :-) Når du har gitt dem en liten luke kan du forsøke å henge på om du har lyst. Selv om det sjelden lønner seg for egen del, å kjøre over evne ender som regel på gresset.

Regnvær - underdogenes store sjanse!
Som allerede nevnt så tar det mange sesonger å komme opp på samme nivå som de erfarne førerne. Men her vi bor og kjører løp regner det rett som det er... og da blir selv de meste durkdrevne førerne sure og umotiverte... noen gidder ikke engang å stille til start og reiser hjem. Og det er nå hver sin lyst, men har man nå først reist på løp - kanskje veldig langt også - så bør man fullføre. Kjøring på regn er veldig annerledes fra tørt, og de færreste behersker begge deler like godt. Det krever erfaring, konsentrasjon og en veldig smooth kjørestil. Samt grundige prepareringer av bil og radioutstyr for å unngå at vannet setter en stopper noe. Noen av de store gutta kommer i ettertid til å surmulet si at det var "unfair" - men det skal du ikke bry deg om, ingen kan ta fra deg plasseringen du har kjempet hardt for! Og det er som regel de samme som alltid gjør det bra i regnværsløp. Og se bare i fullskala F1 - det er ingen som står over der! Mange ser det i stedet som en gyllen mulighet for å kunne vinne med en langsommere bil enn de i toppteamene... Å være motivert er her den viktigste nøkkelen til å gjøre det bra!

Radioutstyr
Her kan du velge mellom stikke eller rattradio, de fleste går for "gunner". Du bør absolutt gå for dagens 2,4 GHz system. Dette er et "frekvensløst" system, så du slipper å sjekke hva slags frekvens de andre kjører på. Du trenger ikke det råeste radioutstyret, men du bør vurdere å gå for en sender som har EPA (end point adjustment) og expo-justering (følsomhet). Bra merker er Futaba, Sanwa, Spektrum.

Dekk
Om du kommer fra 200mm vil du synes prisene på dekk er høye. Men du må huske på at dekkene er VELDIG brede (og tykke), og det er selve gummien som koster og ikke felgene. Men når du ser på totalen og hvor lenge du kan kjøre på et sett, så er ikke prisene noe høyere enn for andre klasser. Du kan fint kjøre 300 runder på et sett i maks. tempo. Og du kan etter et løp kjøre dekkene helt ned, ved å heve bilen og gire opp. 1 times totalt kjøretid på et dekksett er realistisk ved normal slitasje. Man kan starte på 78mm store bakdekk, og de er mulig å kjøre på ned til 66mm. Det er mange dekkmerker å velge mellom, og alt fungerer bra.

Levetid på dekk? Så lenge du pakker dem i plast, og oppbevarer dem kaldt og mørkt så overlever de fint flere sesonger om nødvendig. Men det er så klart best om du forsøker å beregne innkjøpet slik at du bruker dem opp hver sesong.

Butikker som selger er:
RC Land - Shepherd dekk (samme som Enneti)
MiniCar RC Team - ATS
Antrade - Matrix og Xceed
Du kan også kjøpe GRP direkte via web

Når det regner så må du ha regnekk. Det er mye å velge mellom, men Kissling kan anbefales. De funker på alle baner, er raske, og lette å kjøre på. Det finnes også "opptørkdekk" som er myke skumdekk, dette er for halvveis vått føre. Regndekk av gummi (som Kissling) går fort i stykker når det blir tørre flekker, disse brukes kun når banen er helt våt.

Lakk
Du kan lakke enten med sprayboks eller airbrush. De fleste hobbybutikkene har dette. Ang. maskeringstape så kan du bruke helt vanlig maskeringstape som du får kjøpt bla. på Clas Ohlson. Men det aller beste er å bruke flytende maskering (liquid mask), f.eks. Bob Dively Liquid Mask - meget fin å jobbe med! Pass på så du ikke skjærer så hardt i maskeringen at karosseriet sprekker ved en krasj! Det finnes nå også noen karosserier som er nesten ferdig lakkerte (Blitz) om du ikke er så lysten på å lakkere. Pluss "artister" som gjør jobben for deg mot betaling. Vi vil likevel råde deg til å gjøre dette selv, det er en fin del av hobbyen og er gøy når du får det til!

Noen butikker som selger lakk:
Small Size - Tamiya, Faskolor
RC Land - RC Colours
Antrade - Faskolor, Pactra, Tamiya

Transponder (for elektronisk rundetelling)
De fleste bruker i dag såkalte "personlige transpondere" (i motsetning til utlånstranspondere). Her her du et rimelig alternativ til AMBrc, du kan også "klone" dem slik at du har lik ID i alle dine biler. Dvs. du bør helst ha en original AMB transponder, som du så kan klone (du må ha en ID). De har også noen ID'er du kan bruke.

Hvor mye koster moroa?
Har du ingenting fra før blir det en liten investering å komme i gang, det lønner seg derfor stort å kjøpe komplett brukt når du er helt nybegynner. Om du må kjøpe alt nytt, så sjekk om butikkene har en pakkeløsning til deg.

Shopping på nett vs. lokalt
Joda, det finnes et utall nettbutikker hvor man også kan handle. Men tenk på at du støtter en god sak når du handler hos de lokale hobbybutikkene. Og disse kan til gjengjeld hjelpe deg med deler på banen. Noen drifter også baneanlegg som du kan ha stor glede av.

Hvorfor driver vi på med dette?
Her er det flere faktorer ute og går - noen liker å lakkere fine karosserier, noen er mest opptatt av selve racingen, andre igjen trives i et hyggelig miljø. Uansett hva som driver deg, glem ikke at dette er en hobby / lek / spennende motorsport - og det går alltid bedre om du forsøker å ha det gøy uansett hvordan det går! Og skal klassen bestå og vi lykkes med å få inn flere førere, så må vi alle bidra til at vi har et skikkelig bra samhold og et fint miljø!

Lykke til! Og happy racing!

Lurer du på noe, bare spør noen i miljøet! Ta en tur på Bukta!

PS. Alt er på eget ansvar! Det tas forbehold om mindre feil og større brølere! Kom gjerne med tips og kommentarer!

Med vennlig hilsen

Svein Harald Ytternes og Lars Haugen


Sist oppdatert 25.05.11 SHY