iConic Revival på A1 Ring i England 28-29. juli 2018

På begäran kommer jag med en liten rapport från ”Revivel 2018”.

Tävlingen hölls ca: 20 mil norr om London, i Gonerby Moor några kilometer utanför Grantham som i sin tur är lika stort som Trollhättan.

Revivel-tävlingen har blivit allt populärare år från år och i år tog det ungefär 12 minuter att få fullt startfält! Så det gäller att ”hänga på låset” om man vill vara med.

Själva resan startade inte så bra, jag missade incheckningen på Landvetter med 3 minuter och var tvungen att ta nästa plan 4 timmar senare kl. 11:15 Väl framme fick jag vänta i 1,5 timmar för att få ut min hyrbil från Hertz, fullständigt kaos… Checkade in på hotellet i Grantham strax efter 18, packade om alla racingprylar i en Kyoshoväska och begav mig mot banan. Men den var inte fullt så lätt att hitta, det tog över en timma. Väl framme regnade det och det böja skymma och jag som behövde träna… Banan bestod av ett lapptäcke av olika astrotuf bitar i varierande storlekar och kvalitet. Den var ganska lång, varvet låg runt 40 sek beroende på modell och motor. Det fanns ingen depå, ingen 240V, så det kändes som man riktigt var tillbaka till 80-talet med tält och 12V batterier.

Lördagen började med regn, så det blev inga träningsheat och man flyttade fram starten någon timma och jag undrade hur man skulle hinna med 4 kval, 13 heat och 140 förare s0m lördagens 2WD-tävling bestod av + lite mostertruck racing. Men det visade sig att det gick precis innan mörkret kom.

Jag hade tagit med min Tomahawk som jag körde i klassen 2WD 82-83 och vi var 24 förare i denna klass som i huvudsak bestod av Scorpions och Frog’s.

Till för kvalet kom jag ut 90sek försent och lyckades bara skrapa ihop 5 varv, men jag kände att jag hängde med de snabbaste i heatet trotts att jag var så ringrostig. Fast när jag stod kurvvakt i efterföljande heat som också var 2WD 82-83 om jag skulle fixa en A-finalplats som var målet, f*n vad snabba dom var. Tillbaka till depån och det lilla partytält som Naushad lät mig sitta i tillsammans med i var borta… Det hade börjat blåsa ordentligt och tältgrannarna hade fält ihop det precis innan det flugit bort över åkrarna. Men nästa granne Duncan Wood lät oss flytta in i hans tält som var ett riktigt tält. När allt var flyttat och på plats kunde jag titta över bilen, det visade sig att bakre yttre hjullager hade havererat på båda sidorna. Flänsarna hade gått av, men jag hade 2 lager i reserv. Men jag undrade varför, de var ju bytta inför tävlingen, var det den ökande påfrestningen med 1x14 kolmotor och högre kurvhastighet?  Så nu var det till att vara lite försiktigt, för det är en ganska udda dimension till mina hemmasnickrade yttre hjulaxlar 6 X 10F.

Heat 2 gick bättre, jag lyckades komma 3:a i heatet med min 7 varv, kanske kanske kunde det bli en A-final, låg nu på sista A-finalplatsen.

Heat 3 och ett nytt lagerras och bara 2 varv… Men låg fortfarande kvar på sista A-finalplatsen. Lyckades pussla ihop bilen med ett par brickor och bad en stilla bön till de högre makterna.

Heat 4 som blev mitt bästa kval och gav mig en 3:e plats i omgången. Bilen höll och jag hoppade upp till 8:e plats i A-finalen och vem har sagt att be en bön inte hjälper… LoL

Lagom till den enda finalen i klassen började det att regna, regn och 15 m/sek är inte roligt när du står på en förarställning utan tak och vinden snett in från höger. Nu grävde alla fram sina regndäck, bort åkte de gula ”staged ribs” och ”mini pins” för att bytas mot gröna ”pins” både fram och bak viket jag inte hade några.  Så jag fick ha kvar mina gula ”staged ribs” och ”mini pins” i regnet.

A-Final gick väl som förväntat, jag hade ingen möjlighet att hänga med i tempot, men jag tappade bara 2 placeringar ner till en 10:e plats av de 12 startande. Jag är nöjd att jag lyckades ta mig till A-final och jag är nöjd med att jag där inte kom sist.

20:15 hade jag samlat ihop mina saker och lämnade banan och då var inte alla finaler körd, tror att det var 2 kvar. Det är tufft att ha 140 startande bilar under 1 dag, det är faktiskt dubbelt så många som vi har haft på 2 dagar i Eskilstuna. Det var ju några som körde flera klasser i 2WD men totalt för helgen var det minst 126 unika förare. Detta vet jag då man fick ett eget startnummer i alla klasser du körde. Mitt startnummer var 102 och som jag hade både i 2WD och 4WD på mina bilar.

Söndagen blev som lördagen slutade, blåst och regn vilket gjorde att runt ¼ inte kom till start.  Så det första jag fick göra på grund av vädret var att flytta upp fartreglaget från chassiet upp på radioplattan och till det fick jag låna en gasdriven lödpenna. Lite häftmassa runt mottagaren och jag var bredd att möta vädrets makter och övriga i klassen 4WD 77-86 med min Gallop MKll. Det var i huvudsak HotShot’s och Optimor som stod för motståndet. Nu skulle jag inte hinna vara med hela tävlingen då jag var tvungen att åka Heathrow innan kl. 3 på eftermiddagen för att hinna med sista planet till Gbg.

Alla kvalen löpte på bra även om jag inte hade någon möjlighet att hänga med i tempot utan regndäck förutom det 4:e och sista kvalet där drivaxeln hoppade ur mot slutet. Har inte sett resultat listorna, men jag låg 12:a efter 3:e kvalet vilket skulle innebära sista platsen in till A-finalen.

Så vad tycker jag om England och Revivel 2018? Man kan säga att det är mycket mer lay back än i NVC och VONats. Och de flesta av de svenska förarna skulle ha goda möjligheter att ta sig till A-final och en del även slåss om en pallplats. Så jag kan verkligen rekommendera att göra resan, men då skall man landa i Stansted och först resa hem på måndagen. Stansted ligger ungefär 5 mil närmare banan och så slipper man mycket av Londontrafiken. Jag rekommenderar att försöka boka motellet som ligger 5-600 meter från banan där de flesta bor som inte bor i sina husvagnar eller husbilar vid banan. Mekbord, stol, plats i mektält och tillgång till ett 12V batteri eller generator ordnar arrangören John Weston. En annan sak man behöver är en Engelsk tävlingslicens från BRCA, tror att den kostade 20£. Men innan någon anmäler er så bör ni kontakta John Weston.