Årets NM i 1:10 Offroad arrangeres over fire løp. Endelig var tiden inne for årets første NM-Runde i denne klassen. Den ble arrangert på Radøy RC´s flotte anlegg på Marås i pinsehelgen 10 og 11 mai. Radøy RC hadde lagt ned et seriøst stykke arbeid for å få banen klar. Nytt underlag av kunstgress og sand var på plass, og dette resulterte i en bane som ble tatt vel imot av deltagerne. På forhånd var det meldt bra vær, og det kunne ikke blitt en bedre start på årets sesong. Solen skinte hele helgen, med unntak av litt lokal tåke søndags morgen.

Lørdag var det klart for 2wd klassen. Totalt hadde 16 førere stillt opp for å hevde seg allerede fra starten av sesongen. Førere hadde reist fra Oslo, Trondheim og Bergen for å delta. Været var som sagt supert, og det nye underlaget på banen falt fort i smak. Det skulle kjøres 3 kval.omganger der beste resultat skulle avgjøre hvilken finaleposisjon en fikk.

Jostein Helland, Bergen og Omegn Modellbilklubb satte opp et fryktelig tempo i kvallene og kjørte inn til "Pole Position", men Ketil Pettersen, Trondheim RC Bil Klubb var ikke langt bak. Det var bare 25 hundredels-sekund som skilte de to førerne, slik at Ketil fikk andre startspor. Disse to var ganske suverene i kvallene. Alexander Haugland, Radøy RC sikret seg tredje startspor med beste tid som var hele fem sekunder dårligere enn Jostein og Ketil.

Dagens mest uheldige var uten tvil Tom Erik Kirkerud, Bergen og Omegn Modellbilklubb. Han fikk ikke fullført en eneste kval.omgang, og frustrasjonen var ganske stor til slutt.

I A-finalen var det Ketil som uten tvil hadde dagen. Han var suveren fra sitt andre startspor og vant alle finalene. Dermed sikret han seg et glimrende utgangspunkt for resten av sesongen. Hva skjedde med Jostein? Han endte opp med en knallhard fight med Frode Skauen, Oslo Modellbilklubb om tredje plassen. Selv om Jostein fikk tredje plass i 2 av 3 finaler, holdt det ikke inn. Frode kjørte bra og sikkert, ble nr 2 i den andre finalen og knep dermed tredje plassen såvidt foran Jostein. Alexander Haugland kjørte glimrende i finalene og det var ingen tvil om hvor andre plassen skulle ende Happy

Knut Nesse

I B-finalen var Knut Nesse, Radøy RC den som trakk det lengste strået. Han vant to av tre finaler. Knut måtte innfinne seg med en andre plass i den første finalen da Øystein Flint (bildet over), Bergen og Omegn Modellbilklubb kjørte seirende over mållinjen.

Beste Debutant for 2wd klassen ble Fredrick Garcia, Bergen og Omegn Modellbilklubb. Beste U16 for 2wd klassen ble Ole Steen Karlsen, Oslo Modellbilklubb.

Da folk begynte å trekke til bana søndags morning var det fuktighet å kjenne i gresset. Det så ut som at det hadde regnet litt i løpet av natten, men det kunne også være at det bare var tåka som var årsaken. Men altså fuktig var det, værmeldinga derimot lovte at sola skulle stikke frem i løpet av dagen.

Det stilte 18 førere til start og da første kval var i gang viste det at det fuktige kunstgresset gjorde at rundetidene gikk seinere enn 2wd`en med ca 1 sekund. Det var Jostein Helland fra Bergen OMBK som viste med en gang at han hadde skumle hensikter med dagen og kjørte inn til TQ plass med en gang, men Frode skauen kjørte bare 1 sekund bak. Ketil Pettersen fikk en dårlig start på løpet og måtte etter første kval se at det var ca 20 sekunder å hente på Jostein.

Solskinnet som værmeldinga hadde lovet skulle komme viste seg en liten stund før 2. kval, og bana fikk da tørke såpass at tempoet og grepet i bana ble mye bedre. Rundetider under 19 sekund ble presentert og Jostein ga seg ikke før han hadde en runde ned på 18.01 og satte dermed dagens raskeste tid i kvallene.

Det pågikk en intens kamp om å sikre seg de siste plassene i a-finalen. Frode Pedersen, Øystein Flint og Marius Notøy satset alt på å ungå den kjedelige 1. startspor i b-finalen. Frode Pedersen satte sin beste tid i den 2. kval. omgangen og dermed måtte Øystein og Marius satse det de hadde for å sikre seg siste startspor i A. Marius var først ut og kjørte en grei runde selv om bilen mistet spruten etter et par runder. I heat 2 kjørte Øystein sine runder så best han bare kunne, noen småfeil ble gjort men det skulle allikevel være nok til at a-finaleplassen holdt.
Jostein hadde allerede TQ inne mens Ketil hadde fått bilen sin tilbake i slag og kjørte raskest i siste kval og sikret seg 2 startspor. Frode Skauen fikk 3. spor.

Da startflagget gikk opp i finalene var det lite trøbbel i starten. Jostein stakk av gårde med Ketil, Frode og Alexander Haugland tett etter. Jostein og Ketil fulgte hverandre tett igjennom begge de første finalene og de byttet litt på å lede men Jostein var kald nok og tolmodig nok og hold bilen foran Ketil sin og sikret dermed det første stikket i årets NM pokal. Til siste finale lovet Jostein at han skulle gi gjernet og kjør på, det klarte han og satte dagens raskeste finaletid. Til siste finale var det kamp om de to andre pallplassene mellom Ketil, Frode og Alexander. En spennende finale der de nevnte herre fulgte hverandre store deler av finalen før Alex falt av men siden det var Ketil som tok 2. plassen i finalen ble det pallplass på Alex.

I B-finalen ble det Knut Nesse fra Radøy RC som var best. Han sikret seg seier i de 2 første finalen og dermed var det avgjort.

Beste Debutant for 4wd klassen ble Christian Opedal, Bergen og Omegn Modellbilklubb. Beste U16 for 2wd klassen ble Ole Steen Karlsen, Oslo Modellbilklubb.

Løpsrapport og bilder er i sin helhet laget av Karl Atle Helland. Mer info finner du på www.khelland.com En stor takk til Karl Atle!

Flere bilder finner du her!

SHYs X-6 med midtmotor. Første 2WD med midtmotor i Norge.

Her er noen av SHYs egne bilder og kommentarer fra løpet:

SHYs X-Factory X-5. En krysning av XX4 og XXX4.

Nok en overraskende seier til Ketil i 2WD... (vi måtte jobbe MYE med å få han til å se overrasket ut!!! :-)

Ole Steen Karlsen er også veeeeeeeeldig overrasket over å bli beste U16 fører :-)